Felszerelések

Snowboard lap kiválasztása

Deszka kiválasztása a következő szempontok alapján történik:

tudásszint, testalkat, irányzat

 • A tudásszintet három kategóriára bonthatjuk: kezdő, középhaladó, haladó

  A tudásszint alapvetően a snowboard fizikai tulajdonságát, keménységét, szerkezetét fogja meghatározni.

 • Kezdőnek (most tanulnak, bizonytalan lapkezelés, óvatosabb riderek) puhább, lágyabb lapra van szüksége egy haladóval szemben. A lap puhasága-keménysége a felépítéséből ered. Attól függ mennyi fa-anyagot, illetve más merevítőt (grafit, kevlár, karbon stb.), építettek bele a gyártás során, illetve azokat hogyan helyezték el benne. A deszka talpanyaga is sokféle lehet. Az olcsóbb típusok nem olyan gyorsak, ellenben könnyen javíthatók a sérülések. A csúcsmodellek talpanyagának nagyobb a részecskesűrűsége, ezért jobban csúsznak, de nehezen szívják magukba a waxot és nehezebb javítani a sérüléseket. A deszkák kantnijában (körbefutó fém él) is lehet különbség, a magasabb kategóriában rozsdamentes acélt használnak az olcsóbb fém helyett. A lapok árát ez a felépítés, a felhasznált anyagok mennyisége és minősége erőteljesen befolyásolja.

 • A testalkat: magasság és testsúly

  A deszka magasság alapján történő kiválasztása a következő fontos lépés. A testalkatunk határozza meg a deszka paramétereit, hossz és szélesség. Kezdő számára az ideális méret, ha maga elé állítja a lapot és az a kulcscsont és áll közé ér. Ez az a méret, ami az elején könnyű kezelhetőséget biztosít a kanyarodásnál, manőverezéseknél, de az egyenesekben a kis tempónál megtartja a stabilitását. Középhaladó szinthez az áll és száj közé érő lapok az ideálisak. Haladó szinten a magas tempóhoz a lap stabilitását megnöveli az orrig érő hosszúság (ennél hosszabb lap nem javasolt). Ezektől kicsit el lehet térni nagy testsúly esetén felfelé, hiszen a nagyobb felületen jobban eloszlik a testsúly. A nagy lábon élők keressék a Wide megjelölésű snowboardokat, hiszen ezek szélesebbek az átlagosnál így a nagyobb méretű cipő sem lóg le róla.

Kötések

 • Kemény kötés:
  Maga a kötés állítható méretű, elől vagy hátul csatos szerkezet, amely a cipőt nagyon szilárdan rögzíti a laphoz. Kemény kötés leginkább alpin laphoz passzol. A lapoknál és cipőknél tárgyalt okok miatt (és a kompatibilitás miatt) az alpin kötés szintén nagy tempót kedvelő ridereknek javasolt, hiszen ezen hármas együtt a legprecízebb, energiaveszteség nélküli mozgást, kanyarodást tesz lehetővé. Sajnos, ahogyan az alpin lapok és cipők esetében is említettük a kemény kötés is egyre nehezebben beszerezhető fajta.

 • Puha kötés:
  A legáltalánosabb, legelterjedtebb kötésfajta. Ez sokkal több mozgást enged, mint amit a kemény kötés tesz lehetővé. Főbb részei a kötésnek:

  • az alap, amivel a cipő talpa érintkezik
  • a tárcsa, amivel a kötést a laphoz lehet rögzíteni és a kívánt szöget beállítani
  • a két csatos pánt, amivel a cipőt optimális feszességben rögzíteni lehet
  • a hátsó híd ami a cipő sarkát rögzíti
  • és a háttámla, amely mint egy erőkar a kanyarodásban nyújt segítséget
  • komolyabb modelleknél találkozhatunk állítható „gáz-pedállal” is, ami a cipő orra alatti rész, amely stabilitást, és jobb irányíthatóságot tesz lehetővé

Bakancs

 • Egy kezdőnek puhább felépítésű cipőre van szüksége, hiszen a mozgástanulás durva koordinációs szakaszában sokkal elnagyoltabb, „ügyetlenebb” mozdulatokkal hajtja végre a feladatsort, mondjuk a kanyarodást, mint egy haladó snowboardos. Ezért a cipő ezeket a nagy mozgásokat elnyeli és csak a legkisebb részét továbbítja a kötésen keresztül a lap felé és jó esetben létrejön a lassú tempó mellett a kanyarodás. Gondoljunk csak bele, ha egy kezdő lábára kemény cipőt adnánk, amely a legkisebb mozdulatokra reagáltatja a lapot, akkor az esésekkel teli kínkeserves tanulás lenne, amely az ember kedvét is elveheti. Nézzük meg a másik oldalról: egy profi lábára azért kell „kőkemény” cipőt húzni, mert a nagy tempónál fontos, hogy a legkisebb mozdulatra reagáljon a lap.

Ruházat

 • Snowboard kabát
 • Snowboard nadrág
 • A sí-, vagy snowboard zoknik
 • kesztyűk
 • Sapka

Védőfelszerelések

 • Bukósisak
 • Csuklóvédő/Protektoros kesztyű
 • Protektor short
 • Térdvédő

Snowboard szemüvegek

 • A síszemüveg a síelés és a snowboardozás nélkülözhetetlen kiegészítője. Szükségünk van rá valamennyi időjárási viszontagság mellett. Szemünket védi a hideg ellenszéltől, amitől szemünk könnyezik. Hóesésben véd a hópihék, hókristályok okozta szúró fájdalomtól. Ködben a színezett lencsék kiemelik a homogén színű környezet kontúrjait, aminek köszönhetően, könnyebben észrevesszük a pálya egyenetlenségeit, a buckákat. Napsütésben pedig, mint egy napszemüveg véd az erős napsugaraktól, ami havas terepen fokozottan veszélyes, hiszen a hóról visszaverődő napsugár megsokszorozza a szemünket érő káros sugarak erejét

Roxy Lap Milyen hosszú snowboardot válasszunk?

A snowboardok méretválasztását alapvetően a testsúly befolyásolja jobban. Ez az elsődleges paraméter. A másik fontos kritérium: melyik stílusban akarunk snowboardozni.

Normál testalkatú felnőttek

 1. JIB / FREESTYLE stílus: a snowboardlap érjen a váll és a torok közé.

 2. ALL-MOUNTAIN stílus: a snowboardlap érjen a torok és az orr közé.

 3. FREERIDE / BACKCOUNTY stílus: a snowboardlap csúcsa érjen a száj és a szemöldök közé.

Írok egy általános vételi mérettáblázatot, de ezt hozzáértő eladónak érdemes finomítani, testre szabni. Ezen súlyok és magasságok fölött tényleg komolyan egyeztetni kell, hogy mit veszünk.